Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντη

Μέσα από το συνέδριο  που διοργανώνεται από το  το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου 2012 και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, κληρικοί και δημοσιογράφοι μελετούν και προσεγγίζουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε χθές το πρωί με ομιλίες του Λυκειάρχη του Ζωγραφείου κ.Δεμιστζόγλου, της   κ. Άσπα Χασιώτη, μέλος της επιστημονικής ομάδας του συνεδρίου και Γεν. Δ/ντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, του Οικουμενικού Πατριάρχη και χιρετισμούς του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Πόλη μας κ. Μτθιουδάκη και του Προέδρου του ΣΥΡΚΙ κ. Λάκη Βίγκα.
Όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Δερμιτζόγλου, Δ/ντης του Ζωγραφείου Λυκείου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου «πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο ομογενειακής παιδείας στην Πόλη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα φιλοξενήσουμε τόσο εκλεκτούς επιστήμονες και εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Τους ευχαριστούμε θερμά για την αυθόρμητη συμμετοχή τους καθώς και όλους εκείνους που βοήθησαν στη διοργάνωση του μαθητικού συνεδρίου».
Η κ. Άσπα Χασιώτη, μέλος της επιστημονικής ομάδας του συνεδρίου κι Γεν. Δ/ντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, συνέχισε λέγοντας πως «είναι αξιοσημείωτο ότι κανένας από εκείνους που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο συνέδριο δεν αρνήθηκε» και τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχει στο συνέδριο και ένα σχολείο από τη Σκιάθο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Παπαδιαμάντη».
Στο μαθητικό συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις, συζητήσεις αλλά και θεατρικά δρώμενα, εικαστικές και μουσικές συνθέσεις, video και εγκαταστάσεις  για τις θεματικές ενότητες: Παπαδιαμάντης και θεολογία, ο Παπαδιαμάντης και η ελληνική πολιτισμική παράδοση, Παπαδιαμάντης και γλώσσα, Παπαδιαμάντης και Ανατολή, ο Παπαδιαμάντης στο σχολείο, Παπαδιαμάντης και παιδιά, ο Παπαδιαμάντης από την ιστορία στη λογοτεχνία, Παπαδιαμάντης και εθνική ταυτότητα, Παπαδιαμάντης και Έλληνες δημιουργοί. Η κ. Χασιώτη τόνισε ότι «αν και ο Παπαδιαμάντης δεν έχει ως επίκεντρο την Πόλη παρόλα αυτά το στοιχείο της ανατολής είναι διάχυτο στο έργο του μέσα από έμμεσες αναφορές και υπαινιγμούς γεγονός που μας ώθησε να οργανώσουμε και το συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από το θάνατό του. Αυτές οι πτυχές του έργου του, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθούν να αναδειχθούν κατά τις εργασίες του συνεδρίου».
Το μαθητικό συνέδριο περιλαμβάνει και μερικές καινοτόμες εκδηλώσεις όπως αναγνώσεις διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε εκκλησίες της Πόλης (Αγία Τριάδα Ταξίμ-Πέρα, Παναγία Εισοδίων του Πέρα, Παναγία της Μουχλιώτισσας, Παναγία των Βλαχερνών). Αποσπάσματα  από το έργο του Παπαδιαμάντη  θα διαβάσουν η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος,  οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος και Νένα  Μεντή, οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Ακρίβος και μαθητές. Επίσης, το συνέδριο μεταδίδεται ζωντανά, διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr.
Στο συνέδριο συμμετέχουν τα τρία ομογενειακά σχολεία της Πόλης καθώς και 12 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα και περισσότεροι από 150 μαθητές. Στις αίθουσες του Ζωγραφείου λειτουργεί  έκθεση ζωγραφικής μαθητών με θέμα  «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου