Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από την Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης


|10/10/2011, 08:35|

Ο κοσμοκαλόγηρος της ελληνικής λογοτεχνία
«Η Θεσσαλία και συγκεκριμένα η Σκιάθος, είναι η πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη όπως και η πατρίδα πολλών από τα μέλη των Συλλόγων μας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ», η οποία σε συνεργασία με τον Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης και περιχώρων «ΜΕΤΕΩΡΑ» και με τον Δήμο Σκιάθου, διοργανώνει λογοτεχνικό αφιέρωμα με θέμα «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Ο κοσμοκαλόγηρος της ελληνικής λογοτεχνίας».

Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη


Γράφει: magnesianews.gr, 17/10/2011, 18:10


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διοργανώνει εκδήλωση στις 24 Οκτωβρίου, στις 7.00 μμ, στο κινηματοθέατρο "Αχίλλειον". Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι: Δρ Άγγελος Μαντάς, Συγγραφέας-Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Φιλόλογος-Υπεύθυνος της κριτικής έκδοσης των έργων του Παπαδιαμάντη .Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής του Περιοδικού "Νέα Εστία". Eίσοδος ελεύθερη.

Στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
Εκδήλωση τιμής στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη πραγματοποιήθηκε στην Σκιάθο με τίτλο «στο αναλόγιο…διαβάζοντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη τραγουδάμε και ψάλλουμε». Μετά από πρόσκληση της Α.Κ.Π.Σ. , μαθητές και καθηγητές του Πειραματικού Γυμνασίου Παλλήνης παρουσίασαν την Δευτέρα 28 Ιουνίου στο Παλιό Λιμάνι και την Τρίτη 29 Ιουνίου στην Πλατεία Παπαδιαμάντη, μπροστά στο σπίτι του μεγάλου διηγηματογράφου, αποσπάσματα από τα διηγήματά του «Ο γείτονας με το λαούτο», «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», «Η Στρίγγλα μάνα» και το άρθρο του «Επιτάφιος και ανάστασις εις τα χωρία» διανθισμένα με παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία λαούτου και νέϋ. 


Εξαιρετικό ήταν το σατιρικό του Αλ. Παπαδιαμάντη « Τι σε Δημητράκη καλέσωμεν….» με προεξάρχοντα τον καθηγητή και πρωτοψάλτη κ. Γ. Αρβανίτη.Συμμετείχαν οι μαθητές: Χάρης Δήμος, ανάγνωση-θεατρική απαγγελία, Αναστάσιος Ζαφειρόπουλος-Τσίγκας, ανάγνωση, θεατρική απαγγελία, βυζαντινός χορός, Βαρβάρα Ζήκου, ανάγνωση, θεατρική απαγγελία, Ελένη Κοντού, ανάγνωση, θεατρική απαγγελία, Ρωμανός Μπιλίρης, ανάγνωση, θεατρική απαγγελία, Γιώργος Σκαρλάτος, ανάγνωση, θεατρική απαγγελία, Θωμαή Σταυριανού, ανάγνωση, θεατρική απαγγελία, Αθανασία Σταυρογιάννη, ανάγνωση, θεατρική απαγγελία.

Επίσης συμμετείχαν οι καθηγητές: Γιάννης Αρβανίτης, πρωτοψάλτης, Θεοδώρα Βάρσου, βυζαντινός χορός-τραγούδι, Κ. Καλαϊτζάκης, λαούτο, Αγγελος Καλογερόπουλος, βυζαντινός χορός, Σύλβια Κουτρούλη, νέϋ και Βούλα Παπακωνσταντίνου, τραγούδι. Την επιμέλεια και διδασκαλία ανέλαβαν οι Κατερίνα Αλεξιάδη-Δήμητρα Τσίγκα και την επιλογή κειμένων οι : Κατερίνα Αλεξιάδη-Δήμητρα Τσίγκα- Αγγελος Καλογερόπουλος. Όπως υπογραμμίζει στο σημείο αυτό η επικεφαλής της ΑΚΠΣ, δημοτική σύμβουλος Αναστασία Φιλαρέτου «η ΑΚΠΣ αισθάνεται την ανάγκη για άλλη μία φορά να ευχαριστήσει τους καθηγητές και μαθητές που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και μας χάρισαν δύο μαγευτικές βραδιές». 

Αναμέτρηση με τον Παπαδιαμάντη

«Οι έμποροι των εθνών», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, παρουσιάζονται στο θέατρο, στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», και μετά σε περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε συγκεκριμένες σκηνές Οι έμποροι των εθνών" ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο θέατρο, όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται με το γλωσσικό ιδίωμα του συγγραφέα και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση


«Οι έμποροι των εθνών», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, παρουσιάζονται στο θέατρο, στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», και μετά σε περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε συγκεκριμένες σκηνές
Ο αφηγηματικός λόγος, η μουσική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αναμετριούνται με το αξεπέραστο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Οι έμποροι των εθνών" (1882), σε ένα τολμηρό σκηνοθετικό ανέβασμα του Θοδωρή Αμπαζή, από αύριο έως τις 6 Νοεμβρίου, στη Μικρή Σκηνή της "Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών". Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα. Επειτα από δέκα χρόνια πειραματισμού σε επίπεδο υποκριτικής, η Ομάδα Θεάτρου "Oπεra" ξαναζωντανεύει τον λόγο του Παπαδιαμάντη, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της υποκριτικής.
Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στον θάνατο.
Πολλές "πόρτες"
Οπως εύστοχα παρατηρεί, στην εισαγωγή του βιβλίου (εκδ. Εστία, 2002), ο Σταύρος Ζουμπουλάκης: "Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, πολλές πόρτες και παραπόρτια για να εισέλθει κανείς στους "Εμπόρους των εθνών" και στο νόημά τους... Το ερωτικό πάθος της Αυγούστας είναι, νομίζουμε, η κύρια είσοδος". Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας τον χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής.
Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για τη βοήθεια που παρέχει η εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει, εάν σκεφθεί κανείς τη σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο. Οπως σημειώνουν αρκετοί μελετητές, ο Παπαδιαμάντης με αυτό του το μυθιστόρημα αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και δημιουργεί έναν καίριο ανθρώπινο χαρακτήρα για την παράδοση της "φιλογυναικείας" λογοτεχνίας.
"Ο λόγος, στην παράστασή μας, γέννησε τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν", σημειώνει ο Θοδωρής Αμπαζής, υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία και τη μουσική. Η παράσταση εκτυλίσσεται σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, ενώ οι μουσικοί, που συμμετέχουν, παίζουν ζωντανά επί σκηνής.
Τα νέα τεχνολογικά μέσα βοηθούν τους ηθοποιούς και τους μουσικούς να υπηρετήσουν την αφήγηση της ιστορίας αλλά και να διευρύνουν τα όρια του θεάτρου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το εγχείρημα "λεπτομερή και σύνθετη παρτιτούρα" και αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Ο χορικός λόγος εναλλάσσεται με τον προσωπικό και η ομοφωνία με την αντίστιξη υπηρετώντας την αρχιτεκτονική του κειμένου. Το βίντεο και το φως αναδεικνύουν τον χωροχρόνο του έργου, ενώ η κίνηση δεν περιγράφει τις καταστάσεις, αλλά προσθέτει οπτικούς ήχους στη συνολική ενορχήστρωση".
Προγράμματα για παιδιά και οικογένειες
Πιστεύοντας στην εκπαιδευτική διάσταση της τέχνης, η "Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών" τοποθετεί στο κέντρο των δράσεών της την εκπαίδευση, σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, βρέφη, παιδιά, εφήβους και οικογένειες. Μέσα από τη δημιουργική επαφή και την εξοικείωση με την καλλιτεχνική διαδικασία, τα παιδιά ενεργοποιούν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους. Μέσα από την επαφή με τα διάφορα είδη τέχνης, η "Στέγη" δημιουργεί εκπαιδευτικές δράσεις σε άμεση σχέση με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα. Ετσι, με αφορμή την παράσταση "Οι έμποροι των εθνών" πραγματοποιείται ένα θεατρικό εργαστήριο δύο συναντήσεων για εφήβους. Στόχος είναι η μύηση των συμμετεχόντων στη γλώσσα και στις θεματικές του Παπαδιαμάντη μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Οι ηθοποιοί της ομάδας "Οπεra" ανοίγουν την "κουζίνα" της παράστασης και καθοδηγούν τους νέους στην εξερεύνηση του έργου. Θέματα όπως εξουσία, πίστη, θρησκεία, έρωτας, υπέρβαση συσχετίζονται με την καθημερινότητα των εφήβων.
  • Οι συντελεστές 
    Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει η Ελσα Ανδριανού, τα σκηνικά-κοστούμια η Ελένη Μανωλοπούλου. Παίζουν: Κ. Αβαρικιώτης, Τζ. Δαλιάνη, Κ. Καλλιβρετάκης, Ν. Κοψιδάς, Μ. Παρασύρη, Δ. Σαριδάκη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ι. Παυλόπουλος, Σ. Ευκλείδη.
Αντιγόνη Καράλη, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ